Foto lånad från thecrow.fandom.com

Bruce & Brandon Lee´s bortgång

Bakgrundsinformation om Bruce Lee


Bruce Lee föddes i San Fransisco år 1940. Han fick namnet Bruce från den läkare som förlöste honom. Hans kinesiska namn var Lee Jun Fan. Som direkt översatt lyder: På återseende san fransisco. Lee växte upp i Hong Kong. Under sin uppväxt tränade han kung fu stilen Wing Chun för mästare Yip Man (Född 1893 och dog 1972).
På den tiden när Bruce Lee växte upp var det vanligt att man utmanade elever från andra kungfu skolor. Bruce och hans vänner deltog ofta i dessa slagsmål. De regler som fanns då var att båda utövarna skulle stå med den främre foten på varsin linje och den som först flyttade foten bort från linjen hade förlorat. I detta var Bruce oövervinnerlig. Men en dag mötte han en kille som lyckades få in ett turslag på Bruce Lee som förlorade fighten och då tappade kontrollen över sig själv och misshandlade denna motståndare. Dessvärre var det så att personen som Bruce misshandlat var brorson till en högt uppsatt polisman i Hong Kong. Bruce behövde därmed fly undan lagens långa arm. I samma veva höll hans medborgarskap i Amerika att gå ut. Och detta blev då ett gyllene tillfälle för honom att flytta till Amerika och börja ett nytt liv.
Han flyttade till San Fransisco, men en kort tid därefter flyttade han till Seattle och började studera filosofi. Det var även där han träffade sin blivande fru Linda Lee (som för övrigt har ättlingar här i Sverige), men som numera heter Linda Lee Cadwell då hon har gift om sig. Bruce Lee var utav både kinesiskt och tyskt ursprung. Hans far var kines. Hans morfar var tysk och hans mormor var kines.

Han lärde ut vad han först kallade för Dao of gung fu ( senare kallad Jeet kune do). Med tiden flyttade han till Oakland och lärde då ut Dao of Chinese gung fu för att med tiden flytta till Los Angeles och då undervisa i Jeet kune do ( numera kallad Jun Fan Jeet Kune Do eller Ted Wong JKD. Det finns även den andra jkd organisationen JKD Concepts via Dan Inosanto som är den andra personen som erhållit jkd certifikat).

Omkring 1966-1967 spelade han rollen som Kato i tv-serien the green hornet. En roll där han spelar en chafför till en hjälte som räddar hjälten vid flera tillfällen. I Kina kallades serien för Kato show.
Han var tänkt att spela rollen som (Kwai Chang Caine i TV-serien Kung fu men rollen gick till David Carradine). Detta gjorde att Bruce flyttade tillbaka till Hong Kong för att söka lyckan inom film industrin där och det lyckades då han snabbt blev väldigt populär i Kina och var redan stor för hans roll i serien Kato.
Bruce lee led mot slutet av hans liv av extrem huvudvärk. En dag när han tog en huvudvärkstablett som heter (Equagesic)en form av super aspirin. Utöver det drack han inte något annat än några glas saft. Dessvärre utlöste denna tablett en hjärnblödning och Bruce Lee blev snabbt medvetslös och avled kort senare utav denna hjärnblödning. Ett tragiskt slut för en enastående filmskådis och en exceptionell kampsportsutövare.
Brandon lee:
Föddes 1965 i Oakland Kalifornien. Död 1993 i Wilmington, North Carolina.
Jag tänker endast förklara vad som egentligen skedde den där dagen under inspelningen av filmen The Crow som blev Brandon Lee´s sista inspelning utav filmen och även hans sista dag i livet. Exakt vilken scen som detta skedde under är svårt att avgöra utan att ha fått all fakta, men många tror att det är denna scenen när Brandon och gangstergänget möts i ”ledarens högkvarter” där alla gangstrarna är samlade vid det långa bordet. Jag vågar dock säga att så är inte fallet. Inte efter samtal med Ted Wong och efter att ha gått igenom åtskilliga dokumentärer ( som finns att se på youtube) om denna tragiska händelse.

Många tror att det var meningen att skjuta Brandon. Det sägs att han liksom hans far var jagad av hong kong triaderna. Men så är alltså inte fallet. Det som i själva verket skedde var en ren olyckshändelse. Personen ifråga som ansvarade för vapnen var en nära vän till Brandon. På den tiden använde man pluggar i fd levande pistoler. Det som skedde var att han som var ansvarig laddade pistolen med riktigt krut, vilket i sin tur gjorde att när pistolen avfyrades så var ”explosionen” så pass kraftig att pluggen flög iväg. Han som laddade pistolen var för övrigt en nära vän till Brandon.

Enligt Ted så var det så att han som var medskådespelare ansåg att det inte skulle upplevas som verklighetstroget ut ur den vinkel kameran stod, i förhållande till vart han riktade vapnet så han beslöt att rikta den mot Brandon istället, för att få en så verklighetstrogen bild som möjligt.
När pistolen avfyrades flög pluggen av misstag ur sitt fäste och träffade Brandon i magen och splittrades upp i magsäcken och en liten bit fastnade i ryggraden på honom. Detta gjorde att Brandon förblödde ihjäl. När scenen var klar hade Brandon som för övrigt var mycket för praktical jokes börjat vinglat runt lite. Vilket innebar att de personer som befann sig på inspelningsplatsen trodde att han fortfarande spelade i sin roll. Men de upptäckte snabbt att han var skjuten och han kördes i ilfart till sjukhuset. Brandon Lee avled senare av skadorna från skottet och hans vän har än i dag inte kunnat förlåta sig själv för att han tog beslutet att rikta pistolen mot Brandon. Brandon Lee gjorde enligt många sin absolut bästa roll i den film han tyvärr blev skjuten i.
Filmen blev hans genombrott men även hans slut i karriären och livet.
Varför tar jag då upp detta?

Jo för att rätt information ska finnas tillgänglig.
Det finns för många som kan och vet allt utan att kunna härleda sin kunskap till någon trovärdig källa. För mig är det en historia värd att berätta vidare även om jag hellre skulle prata om hur de var när de levde. För det intresserar mig mer än deras död.

– Rickard Ankarsund,
Mars 2009

Min bakgrund
1998 började jag träna Jeet kune do som Bruce Lee skapade mellan 1964-1973. Min instruktör var Stefan Nikander. Som i sin tur är elev hos Ted Wong, som i sin tur är en av två personligen certifierade instruktörer av Bruce Lee . Jag innehar idag en instruktörsgrad ( finns flera nivåer) i Jeet kune do. Vid 4 tillfällen har jag deltagit i seminarier och tillhörande sociala tillställningar med Sigung Ted Wong som är en av endast två certifierade instruktörer av Bruce Lee.
Varför är då detta viktigt information?
Kortfattat sagt så är detta inget jag har hittat på. Det är information som kommer direkt från Ted Wong  samt från Bruce Lee Educational Foundation och därmed från familjen Lee (hans fru Linda och dotter Shannon Lee).