Empty your mind, be formless, shapeless, like water. Now you put water into a cup, it becomes the cup. If you put it in a teapot, it becomes the teapot, you put water in a bottle, it becomes the bottle. Now water can crash and it can flow. Be water, my friend.

- Bruce Lee

Gruppbeskrivning

Ungdom

Ungdomsgruppen: Jun Fan Gung Fu/ Förberedande JKD 13-15 år.

Denna grupp är en förberedande Jeet Kune Do grupp. Här tittar vi på och jämför traditionell kampsport, kickboxning och  non classical gung fu. Där förståelsen för enkelheten ligger till grund för allt vi gör. Vi tränar på självförsvarstekniker från JKD, om än aningen snällare än för vuxengruppen. I tonåren är det ännu viktigare att knyta an till en positiv gemenskap. Det är här som tonåringarna söker bekräftelser och utforskar sin nyfikenhet. Därför vill vi ge dem en positiv vägriktning i livet.  Vi fokuserar mycket på ömsesidig respekt, ärlighet och moral/etik samtidigt som vi strävar efter att ge dem en bra och säker träning som ger dem en bättre förmåga att fokusera, ökat välbefinnande, bättre koordination och kondition.

Vi strävar efter perfektion i detta. Ett oerhört högt mål, vilket vi är mer än väl medvetna om. Men där vi inte tummar på regeln att bli alla kan få bli sitt absolut bästa jag, en bra medmänniska och vän. Samtidigt som de tränar och lär sig ett effektivt självförsvar. Alla parövningar sker med noga övervakning av tränaren. 

 

JKD Vuxna

Jun Fan Gung Fu / Förberedande Ted Wong Jeet Kune Do 16+ år.
Här introduceras du in i teknikutförande och korrekt terminologi i  Jun Fan Gung Fu och Jeet Kune Do (JKD). 

Jun Fan Gung Fu är vad Bruce Lee kallade sin “stil” fram till ca 1968 när han kom på namnet Jeet Kune Do. Vissa beskriver det som hans egna sätt att se på kamp och effektivt självförsvar för han själv, andra väljer att beskriva det som en process för att hitta sin egen “stil” genom att följa de riktlinjer och filosofier som finns kopplat till JKD. Vi väljer att använda benämningar som metod eller system för att så effektivt som möjligt lära sig försvara sig själv, samtidigt som vi lär oss mer om oss själva och strävar efter att genom självförsvarsträningen bli en bättre människa. Vi anser att JKD är mer än ett effektivt självförsvar. Där du får lära dig, slå, sparka, undanmanövers, snabbhet,smidighet, fotarbete, uthållighet, styrka, explosivitet mm. Det är lika mycket en inre resa som det är en yttre resa. 

Ordet Jeet Kune Do betyder: Det stoppande slagets väg. Eller, Det genskjutande slagets väg. Vilket bygger på att stoppa en attack innan attacken påbörjats. Där kommer snabbhet och effektivitet i kombination med enkelheten in i bilden. Lägg sedan in saker som att lära sig att läsa kroppsspråk, omgivningen och kroppskontroll. Vi lär oss få en bättre kroppsmedvetenhet både utvändigt och invändigt. Lite flummigt uttryckt så lär vi oss samtidigt att få bättre kontroll om oss själva därmed kunna frigöra våra egna negativa tankebanor. Något som sifu Rickard själv fått nytta av många gånger i sitt liv. Där attacken inte kommer från något yttre hot i form av våld, utan snarare inre negativa tankar och känslor och upplevelser. Principerna som ligger bakom effektiviteten i arten är lika applicerbara för våra egna tankar och känslor som för att lära sig att fysiskt klara sig helskinnad från en våldsam situation.
Bruce Lee själv, kallade det ofta: Towards personal liberation. Där varje teknik vi tränar är ett sätt att uttrycka oss så ärligt vi kan genom att använda våra kroppar som verktyg. Men även att genom varje teknik frigöra sig själv från allt negativt som drar ner oss som individer. 

Vi vet att det kan låta lite flummigt när vi pratar om detta, men precis lika rakt och effektivt som JKD faktiskt är kan vi säga att JKD är en livsstil, ett supereffektivt självförsvarssystem, en personlig resa genom en säker, rolig och hälsosam träning, Det är enkelt, direkt och funktionellt. JKD är för varje individ vad den individen vill att det ska ha för innebörd för sig själv.

Även om det teknikerna i sig enkla  så betyder det inte att de är lätta. Vi nöter ofta samma sak om och om igen, för att lära oss bemästra teknikerna och vi vill hellre ha så få tekniker som möjligt för så många scenarion som möjligt. 
Det kan ta rätt lång tid att bli duktig på att kunna genomföra teknikerna snabbt och effektivt, men vi menar också på att eftersom det är så enkla saker vi lär ut och fokuserar på, så ökar sannolikheten att faktiskt ha lite större chans att klara sig vid en konfrontation med det vi lär ut just för att vi håller det så enkelt vi bara kan.

Vissa vill träna hos oss just för att det är Bruce Lee´s kampart, andra för att de gillar konceptet av enkelheten, vissa för att det är en utvecklande art inte bara fysiskt men så även psykiskt och filosofiskt. Men framförallt tränar de flesta hos oss för att det är kul att vi har en familjär stämning där du blir sedd, hörd, och uppskattad samtidigt som det är generellt sett rätt annorlunda mot allt annan typ av självförsvarsträning som finns. Det är för att vi inte har några starka tradionella band och inga formella dräkter i JKD.
Vi sätter alltid individen före ett system. Där metoden bygger på att anpassa den till varje individ, istället för att varje individ ska anpassa sig till en specifik stil.
Mer om vad JKD är för något kan du läsa här.

Kampboxercise/Boxfit

Denna grupp kallas även för föräldragruppen.
Ju äldre vi blir, desto viktigare är det att vi tar hand om oss själva. Vi tränar för en bättre hälsa och välmående och för att få bli äldre.  Detta är ett svettigt pass med mycket glädje i fokus. Passet är uppbyggt av kampsportsinspirerade kombinationer tillsammans med konditionsträning och styrketräning. 
Vi mixar ihop detta i ett antal olika stationer i en cirkel (stationsträning) .
Varje station är vanligtvis uppbyggt på tid och vi förflyttar oss motsols.
Tillsammans har vi kul och tränar hårt efter vår egen förmåga. 

Medelhög belastning. 

Inga förkunskaper krävs.
Vi lär dig det du behöver för varje övning. 

Denna grupp kör ett fyspass i veckan.
De veckor vi kör teknikpass meddelas det på måndagen (samma vecka) så alla som vill gå får chans att anmäla sig. Vilket är obligatoriskt för att delta. En sådan anmälan kan göras till ansvarig instruktör per sms. 

Tillsvidare tränar alla övriga vuxengrupper tillsammans med denna gruppen på Måndagar.

 

So that we may walk in peace

Inspirationklipp

Ted Wong och Stefan Nikander: Fokuseringshandske