Vem är vår tränare?
Vad är hans bakgrund? Hur är visionen idag?

Här är hans egna ord!

Rickard Ankarsund berättar..

Min resa i kampsportens värld startade nån gång i 8-9 års åldern i traditionell ju-jutsu. Jag var redan då en extremt hängiven utövare fram till omkring 16 års åldern. Då öppnades en ny värld upp framför mig och en dröm gick i uppfyllelse. Det här är min berättelse och min syn på varför jag väljer att öppna upp en workshop .

Rickard Ankarsund

Jag startade min resa inom Jun Fan Jeet Jeet Kune Do HT-1998 i Bredäng i södra Stockholm. Årskiftet 2002-2003 lämnade Sifu Nikander över verksamheten i mina händer då han och familjen flyttade till nynäshamn och han orkade helt enkelt inte pendla längre.  Tillsammans med de klubbkamrater jag hade så valde vi att starta upp en egen klubb och driva verksamheten i Bredäng via den, men under översyn från Sifu Nikander. 

Vi drev klubben rätt framgångsrikt i nästan 5 år innan jag råkade ut för en skada som försvårade för mig att träna eller ens undervisa. Vid det här laget var jag inte äldre än 24-25 år gammal. Mina kamrater som tillsammans med mig drev verksamheten var alla jämnåriga och vår unga ålder och oerfarenhet gjorde att vi var inte förberedda på detta. Verksamheten kollapsade rätt snabbt och vi tvingades stänga verksamheten 2007. 

Jag valde då att kliva ner som instruktör under en period och fokusera på att bli frisk. En resa som visade sig ta längre tid än vi hade kunnat ana. 

Några år senare gick Sifu Nikander hastigt och tragiskt  bort. Det ledde till att jag började  känna visst ansvar växa inom mig. Jag var och är fortfarande (såvitt jag vet) en av få som inte bara tränat längst med Stefan av alla hans elever. Men jag är också en av två eller tre som erhållit instruktörsgrad i hans regi. 

Det finns vad jag vet, endast en person som inte bara har fler träningstimmar än vad jag har, utan som också har en högre instruktörsnivå än jag och det är Stefans personliga träningspartner och jkd broder. Som jag vet inte vill att jag ska lämna ut ut hans namn här.  

 Själv har jag erhållit den första graden av tre certifikat som instruktör för nybörjare i JKD hos skandinaviska jeet kune do alliansen under Stefan Nikander. Min officiella titel är Alliance advisor / Beginner instructor. Personligen bryr jag mig idag inte så mycket om varken titlar eller diplom. Även om jag värderar min instruktörsgrad oerhört högt och något jag är väldigt stolt över. 

 

Trots att jag officiellt slutade som alliansrådgivare och vi  i dåvarande styrelsen formellt bestämde att stänga ner den dåvarande verksamheten så lämnade jag aldrig träningen helt. Den fortsatte i annan form och oftast själv eller med vänner. Den är en del av mig. Jkd är inte en träningsform, det är en livsstil. Ett sätt att tänka, vara och utvecklas som individ. Men som synliggörs genom kroppsligt utförande.

Precis som fågeln fenix behövde jag få resa mig upp igen från askan. En ny starkare, smartare och bättre version av mitt gamla jag.  Livet har genom åren gett mig en hel del insikter och jag har oerhört mycket att tacka träningen och min tränare för. Jag insåg en dag att nu när både Stefan och Ted Wong inte längre är kvar i livet, så är det knappt en handfull personer i Skandinavien som gör vad de kan för att dela med sig av sin kunskap. Då jag sitter på en hel del kunskap om Stefans vision och synsätt angående JFJKD/TWJKD och Stefans wado jutsu ( skolan i förberedande JKD träning) så känner jag att jag inte vill att den ska försvinna med mig. Det är för värdefullt. Det är kunskap som förändrade mitt liv och jag anser att jag hade vanhedrat deras minne om jag inte delade med mig av det som JKD har gett mig.  

Vilket är en av orsakerna till att jag nu valt att dela med mig av det jag kan och på så vis håller jag kunskapen vid liv samtidigt som jag får utvecklas som individ, utövare och medmänniska. Men framförallt för att jag väljer att hedra minnet från de som ej längre finns bland oss. Jag är fullt medveten om att Ted Wong har flera instruktörer i sin unika skara som är personligen certifierade av han och som håller en högre kunskap och standard än vad jag har. Jag kommer alltid stå för att var och en ska få välja själv vilken resa som de ska få göra. Om någon får chansen att träna för någon av Teds utvalda instruktörer, rekommenderar jag alla att ta chansen direkt. Det är en upplevelse som jag vårdar ömt. 

Vid 4 tillfällen har jag haft förmånen att kunna delta i seminarier för Ted Wong vid hans besök i Sverige fram till 2006. Under alla mina år med kampsportsträning har jag haft förmånen att träna tillsammans med utövare och instruktörer inom flertalet stilar. Kampsport för mig är mer än självförsvar eller bra träning. Det är en viktig del av livet.

Personligen strävar jag efter att förbättra min JKD,  som är Teds utveckling av JFJKD. En utveckling som enligt mig är en förbättring utefter den gedigna kunskapsförmåga som han besatt genom alla sina pass med Bruce Lee.

Jag väljer att göra mitt yttersta för att hedra de som jag fått min kunskap från. Jag är varken bättre eller sämre än någon annan och jag har all respekt för Ted instruktörerna runt om i världen. Några få har jag haft nöjet att träffa på seminarier när Ted var i Sverige. Några andra ser jag fram emot att få träffa och lära mig  utav i framtiden.
Jag har valt att stanna kvar i den jkd familj som jag än gång började min resa i genom att söka mig vidare till andra instruktörer under Ted Wong och kommer fortsätta hos dem. Samtidigt som jag utvidgar mitt kontaktnät med jkd utövare världen över.

Jag ser mig själv lite som en herrelös samuraj idag. En sk. ronin. Men min lojalitet kommer alltid vara TWJKD trogen. Även om jag mer än gärna tränar med människor från andra kampsporter,  och jag tränar mer än gärna för andra jkd instruktörer för att utvecklas som utövare men framförallt som människa.

En vis man sade en gång till mig att hur en människa gick bort är för honom helt ointressant.
Genom Bruce Lee´s lärdomar och filosofi förstod han att det viktiga var att återberätta hur de var när de levde snarare än lägga fokus på hur någon gick bort.  Dessa ord har följt med mig under alla dessa år och nu vill jag hedra honom genom att dela med mig av mina kunskaper och utvecklas tillsammans med likasinnade.
Idag 2021 tränar jag under Sifu Albert Grajales i Puerto Rico där jag är certifierad Associate Instructor under. 

– So that we may walk in peace!

 

Bildgalleri